2014/10/30

Chickpea cutlets + sweet potatoes / Kotlety z cieciorki + pieczone bataty

Yum
Ingredients

Cutlets

2 cans of boiled chickpea
1/5 bunch of parsley tops
2 spoons of flaxseed
1 garlic clove
salt
pepper
flaxseed for coating

Sweet potatoes

3-4 sweet potatoes
half a package of dried thyme
olive oil
salt
pepper

Preparation



1. Put chickpea into a vessel and mix it until you receive even cream.
2. Add chopped parsley tops.
3. Add chopped/smashed garlic.
4. Add flaxseed and spices, then mix everything together.
5. Form roundish cutlets from the mass received, then crumb in flaxseed. Put the cutlets onto a baking sheet covered with baking paper (we used oiled foil).
6.Bake around around 30-40 min in 180 degrees, until the cutlets won't crumble when taken out.

7.Peel off sweet potatoes.
8.Cut the potatoes into halves, then into 3-4 pieces lengthwise. Put them onto a baking sheet.
9.Sprinkle the potatoes with thyme, salt and pepper. Bake for around 25 min in 180 degrees.


Put everything onto a plate, you can also decorate it with some parsley tops. 

Bon appétit! 


Składniki

Kotleciki


2 puszki gotowanej na parze ciecierzycy

1/5 pęczka natki pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz
siemie lniane na "panierkę"

Bataty

3-4 bataty

0.5 opakawania suszonego tymianku
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie



1. Przełóż cieciorkę do naczynia i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodaj posiekaną pietruszkę.
3. Dodaj pokrojony/zmiażdżony czosnek.
4. Dodaj siemię lniane oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Formuj okrągłe kotleciki, na koniec obtaczając każdy w siemieniu lnianym. Następnie układaj je na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia (my użyłyśmy natłuszczonej folii aluminiowej).
6. Piecz przez ok. 30-40 min w 180 stopniach, aż kotleciki nie będą rozpadać się przy wyjmowaniu.

7. Obierz bataty.
8. Przekrój na połowy, następnie na 3-4 kawałki wzdłuż. Ułóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia.
9. Posyp ziemniaki tymiankiem, pieprzem i solą. Piecz przez ok. 25 min w 180 stopniach.

Wyłóż wszystko na talerz, możesz również udekorować natką.

Bon appétit!






















2 comments:

  1. Nie wygląda zbyt ładnie, ale chyba spróbuje zrobić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Co ?! wygląda znakomicie ! Jak możesz mówić że wygląda brzydko?!

      Delete