2015/01/31

Szpinak z czerwoną fasolą i serem kozim

There's nothing to hide - I am officially addicted to spinach lately. It appears on my plate for breakfast, lunch, dinner, whenever I eat something actually. Below recipe is not the most revelatory or sophisticated, although it has two major benefits: it is very fast to prepare and very healthy at the same time. Inspired by the ongoing exam session, I decided that this five-minute salad can persuade a student (or just anyone suffering from chronic lack of time) to eat healthy and tasty meal at home, instead of buying junk food. I hope that you will like the recipe. You can also freely modify it (and share your version in a comment below, if you want). Bon appetit!



Ingredients

salad

ca. 2 handfuls spinach
2 tbsp canned corn
2 tbsp canned red beans
1-2 slices goat cheese
1 tbsp sunflower seeds

dressing

black pepper
dried thyme
pinch of salt
fresh lemon juice
olive oil 

Preparation

1. Put spinach into a strainer and rinse it.
2. Roast sunflower seeds on a dry pan for 3-5 minutes.
3. Prepare dressing: mix all of the ingredients, except of lemon juice, for a minute, then add the juice and mix once again.*
4. Chop goat cheese, mix with the rest of ingredients in a bowl. Add dressing and mix again.

I recommend to serve the salad with green tea or, if it is an evening meal, with a glass of red wine. Enjoy!


*If lemon juice would be added first, salt would not dissolve.



Nie będę ukrywać, ostatnio uzależniłam się od szpinaku. Gości na moim talerzu na śniadanie, lunch, kolację - ogólnie kiedy tylko się da. Poniższy przepis może nie jest najbardziej (albo w ogóle) odkrywczy czy wyszukany, jednak ma dwie ogromne zalety: jest bardzo szybki w wykonaniu, a przy okazji bardzo zdrowy. Zainspirowana trwającą sesją stwierdziłam, że ta pięciominutowa sałatka skłonić nie jednego studenta (lub kogokolwiek cierpiącego na chroniczny brak czasu) do zjedzenia zdrowo i smacznie w domu, zamiast kupowania śmieciowego jedzenia na mieście. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Możecie go również dowolnie modyfikować i, na przykład, podzielić się własną wariacją w komentarzu. Życzę wszystkim smacznego!

Składniki

sałatka

ok. 2 garści świeżego szpinaku
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1-2 plasterki koziej roladki
1 łyżka pestek słonecznika

dressing 

czarny pieprz
tymianek
szczypta soli
sok z cytryny
oliwa

Przygotowanie

1. Szpinak przełożyć do durszlaka, dokładnie opłukać.
2. Pestki uprażyć przez 3-5 min na suchej patelni.
3. Przygotować dressing: wszystkie składniki oprócz soku z cytryny wymieszać dokładnie w szklance, następnie dodać sok i wymieszać ponownie.*
4. Pokroić ser kozi, wymieszać w misce z warzywami i pestkami. Polać sosem, wymieszać.

Do sałatki polecam podać zieloną herbatę lub, jeśli jest to kolacja, lampkę czerwonego wina. Smacznego!

*Jeśli najpierw doda się sok z cytryny, sól się nie rozpuści.






8 comments:

  1. Dodać grzaneczki i pyszotki ^^

    ReplyDelete
  2. Wygląda pysznie ! :)
    http://lovett-lov.blogspot.com/
    Zapraszam do siebie i pozdrawiam ! :*

    ReplyDelete
  3. Te wszystkie warzywa w takim połączeniu musiały smakować cudownie :) Uwielbiam je wszystkie, ale sałatki o takim składzie nigdy nie jadłam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. właśnie ja wcześniej też nie, ale naprawdę polecam! zwłaszcza, że taka prosta w wykonaniu :)

      Delete