2015/02/11

Quick broccoli pasta / Szybki makaron z brokułami





With all the exams and semester deadlines coming up, it's been very difficult to find time for a good meal. The inevitable is coming up: finals. Although cooking relaxes me it is hard to find time for it. Pasta with broccoli is the perfect alternative! It's quick and easy in preparation and tastes delicious! Is February also a busy month for you?



Ingredients



500g of any kind of pasta
one broccoli (regular size)
5 garlic cloves
100g Parmesan (or similar)
1cm of chilli pepper
2 tablespoons of olive oil
 pepper

Preparation


1. Boil water in a large pot.

2. Cut broccoli into small pieces and add it simultaneously with pasta to the boiling water. Cook using the instruction on pasta.
3. Chop the garlic and chili.
4. When the the pasta and broccoli are boiled, leave one cup of the water, drain the rest.
5. In the same pot add 1 spoon of olive oil, garlic and chilli pepper. Cook until golden brown.
6. Add broccoli and pasta, pepper and then the reaming olive oil. Mix well, add the water and mix again.
7. Sprinkle with Parmesan cheese, mix once more and serve.

Bon Appetit !



Ostatnio ciężko znaleźć czas na porządny obiad. W szkole pełno egzaminów, koniec semestru! Matura już za rogiem... Chociaż gotowanie mnie odstresowuje, to nawet i na to czasem ciężko zorganizować czas.  
Makaron z brokułami to świetna alternatywa, jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, smakuje naprawdę pysznie! Czy dla was luty też jest tak zapracowanym miesiącem?


Składniki


500g wybranego rodzaju makaronu
jedna brokuła (reuglarnego rozmiaru)
5 ząbków czosnku
100g sera Parmezan (lub podobnego)
1cm papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz


Przygotowanie


1. Ugotuj wodę w dużym garnku.

2. Pokrój brokuły na male kawałki i dodaj do wrzątku razem z makaronem. Gotuj według instrukcji na opakowaniu makaronu.
3. Pokrój czosnek i papryczkę chili.
4. Kiedy makaron i brokuły się ugotują, oddziel kubek wody, a resztę odcedź.
5. Do garnka dodaj łyżkę oliwy z oliwek, czosnek i papryczkę. Smaż aż czosnek zrobi się złoty.
6. Dodaj brokuły i makaron, pieprz, a następnie resztę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Dodaj odlaną wodę i jeszcze raz wymieszaj.
7. Dodaj Parmezan, ponownie wymieszaj i podawaj.

Bon Appetit!










6 comments:

  1. Wygląda przepysznie ;) Bardzo lubię takie szybkie makaronowe dania, zwłaszcza z dodatkiem brokuła (kiedyś taką mieszaninę zamiast sera dodawałam jajko :P)

    ReplyDelete
  2. Ja niestety jajek nie moge jeść, mój brzuch ich nie toleruje :(
    Takie makarony są świetne na zabiegane dni, Polecam!

    /Aleksandra

    ReplyDelete
  3. Bardzo lubię makarony z różnymi dodatkami, a jeszcze jak go można szybko przygotować. Taki lekki makaron z brokułami super pomysł :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A jaki smaczny! wszyscy się zajadali :)

      /Aleksandra

      Delete
  4. Takie obiadki mogłabym jeść codziennie;)
    Mój luty jest dość rozleniwiony- mam ferie zimowe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tylko pozazdrościć, co ja bym dała, żeby mieć teraz feire (znowu)... :) Ale jak rozleniwiony to idealnie, bo makaron nie wymaga dużo pracy więc w sam raz na leniwy dni :)

      Delete