2015/02/11

Roasted, gluten-free and vegan doughnuts / Pieczone, bezglutenowe i wegańskie pączki

If you leave in Poland you have to know what Tłusty Czwartek is. If not then it's the best day in the year, you can eat a lot of sweet things and have no limit. Doughnuts are very popular during that day and therefore we tried to prepare slightly healthier version of them. At least they are not fried in oil but roasted! (They also are vegan and gluten-free) We hope you will enjoy them! 

Merry Tłusy Czwartek!


Ingredients
for ca. 25 doughnuts


1 kg gluten-free flour
50 g fresh yeast
1.5 glass oil (e.g. sunflower oil)
1.5 glass brown sugar (I used molasses)
0.75 l plant milk (rice, soya)
1 shot-glass spirits or vinegar

chocolate coating

3/4 glass cocoa powder
3/4 glass plant milk
1/2 glass oil
1/2 glass brown sugar

additionally

sugar sprinkles
crushed nuts
sliced almonds
candied orange skin


1. In a small pot heat up milk and dissolve sugar or molasses. In a different pot heat up oil.
2. In a large bowl add yeast and 1/2 glass of warm milk solution. Leave it for a couple of minutes to grow.
3. Slowly add flour, oil, vinegar and the rest of milk solution. Knead the dough until smooth and let it sit for around 1.5 hour to grow.
4. Sprinkle pastry board with flour and roll out the dough till its around 1-2cm thick. Use a glass to cut out circle shape and a bottle lid to cut out the small hole.
5. Spread out on a baking paper, oil it a little bit and cover with aluminum foil. Bake for around 15min in 180 degrees.
6. After baking let them cool down. To prepare the icing add all the ingredients into a small pot and heat it up, constantly mixing. Cooled doughnuts decorate with the icing and crushed nuts and other sprinkles.  



Z pewnością wiecie, że jutro (11.02.15) jest tłusty czwartek! Postarałyśmy się przygotować trochę zdrowszą wersję pączków, tak więc nasze donaty nie są smażone w oleju ale pieczone w piekarniku! Mamy nadzieje, że będzie wam smakowało ! (Są też wegańskie i bezglutenowe)

Wesołego Tłustego Czwartku!


Składniki
na ok. 25 pączków

pączki

1 kg mąki bezglutenowej
50 g świeżych drożdży
1.5 szkl. oleju (np. słonecznikowego)
1.5 szklanki cukru brązowego (użyłam melasy)
0.75 l mleka roślinnego (ryżowe, sojowe)
kieliszek spirytusu lub octu

polewa czekoladowa

3/4 szkl. kakao
3/4 szkl. roślinnego
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru brązowego (lub melasy)


dodatkowo

posypki cukrowe
posiekane orzechy
migdały w plasterkach
kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie


1. W garnuszku podgrzać mleko, rozpuszczając w nim cukier lub melasę. W drugim na wolnym ogniu podgrzać olej.
2. W dużej misce połączyć rozdrobnione drożdże z 1/2 szklanki podgrzanego mleka z cukrem. Wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
3. Stopniowo dodawać mąkę, olej, ocet lub spurytus i pozostałą część mleka do drożdżowego rozczynu. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 1.5 godz do wyrośnięcia.
4. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1.5 cm, szklanką wycinać kółka, a mniejszą foremką (użyłam zakrętki od butelki z wodą) wycinać dziurki.
5. Układać na papierze do pieczenia, delikatnie posmarować z wierzchu olejem, przykryć folią aluminiową i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
6. Donuty wyjąć do ostygnięcia, w międzyczasie przygotować polewę: wszystkie składniki mieszać w garnuszku, cały czas podgrzewając na wolnym ogniu. Ostudzone pączki dekorować polewą, posypką i orzechami.

Smacznego!








1 comment:

  1. Pysznie wyglądają te pączki :) Jak się okazuje można jeść i zdrowo i pysznie jednocześnie

    ReplyDelete