2015/02/02

Spinach with roasted beetroot and goat cheese / Szpinak z pieczonym burakiem i kozim serem


Ingredients
salad
3-4 handfuls of spinach
1 beetroot*
1/3 goat cheese roll
1/3 glass sunflower seeds

dressing

1/4 glass olive oil
1/4 glass sesame oil
1 tbsp dried thyme
1 tsp black pepper
pinch of salt
2 tbsp fresh lemon juice


Preparation

1. Roast the beetroot - ca. 1 h 15 min in 190 degrees.
2. Rinse spinach, wait for it to dry out a bit and then put in a large bowl.
3. Slice goat cheese and put in the bowl as well.
4. Roast the seeds on a dry pan for 3-5 minutes.
5. Prepare dressing, adding lemon juice at the end so that salt has a chance to dissolve before that.
6. Cut the roasted beetroot, let it cool down a bit. Add to the vessel.
7. Pour the dressing on salad, mix everything together.
I recommend to serve it with green tea or, if you like it, a glass of red wine. Both combinations are perfect for your metabolism and, hence, your body as well :)


Kolejne danie z serii "szpinakowe fascynacje", można powiedzieć, że jest to ulepszona wersja wczorajszej sałatki. Ta jest oczywiście dłuższa w wykonaniu ze względu na czas pieczenia buraków, dlatego moja rada jest taka, aby upiec je np. poprzedniego wieczoru, dzięki czemu zaoszczędzimy sobie godzinę czekania kiedy zgłodniejemy następnego dnia. Smacznego!

Składniki

sałatka

3-4 garści szpinaku
1 burak*
1/3 roladki koziej
1/3 szkl. pestek słonecznika

dressing

1/4 szkl. oliwy
1/4 szkl. oleju sezamowego
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny


*polecam od razu upiec kilka, np. do innych przepisów

Przygotowanie

1. Upiec buraka - ok. 1 h 15 min w 190 stopniach.
2. Szpinak dokładnie opłukać, osuszyć, przełożyć do miski.
3. Roladkę pokroić w plasterki lub jeszcze mniejsze kawałeczki, zależnie od preferencji. Dodać do miski.
4. Pestki uprażyć na suchej patelni przez 3-5 minut, pozostawić do ostygnięcia.
5. Przygotować dressing, cytrynę dodając na samym końcu - inaczej sól się nie rozpuści.
6. Upieczonego buraka pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pozostawić do ostygnięcia, dodać do sałatki.
7. Polać całość dressingiem, wymieszać.

Polecam podawać z zieloną herbatą lub, jeśli ktoś lubi, lampką czerwonego wina. Idealne połączenie na przemianę materii i zgrabną sylwetkę :)
















6 comments:

  1. Nie przepadam za bardzo za kozim serem ale dla fanatyków tego sera - to danie jest strzałem w dziesiątkę ! :)
    http://lovett-lov.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ser kozi można zastąpić oczywiście innym, np. krowim :)

      Delete
  2. Dziewczyny zdjęcie buraka wyjętego z piekarnika wymiata! Ustawię je na tapete w telefonie i będę oglądać podczas zamieniania się w kostkę lodu na przystanku :) A sałatka jest świetna-prosta, zdrowa no i na pewno przepyszna.

    ReplyDelete
  3. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam buraki i słonecznik, szpinak także lubię, ale takiego takiego sera nigdy nie jadłam. Ale widać, że wszystkie składniki doskonale do siebie pasują ;)

    ReplyDelete