2014/12/09

Fruits - source of life / Owoce - źródło życia

Swego czasu często łapałam się na tym, że danego dnia nie zjadłam ani jednego owocu. "Zapomniałam, nie miałam czasu, do sklepu było za daleko, nie miałam gdzie umyć jabłka" - zawsze znajdowałam sto tysięcy wymówek, dlaczego akurat dzisiaj zabrakło tego elementu w moim jadłospisie. Nie mówię, że teraz zawsze pamiętam o tym, żeby sięgać po owoce - to oczywiste, że czasami zdarzy mi się zapomnieć, w końcu jestem tylko człowiekiem :) Pracuję jednak nad tym, aby sięganie po jabłko czy pomarańcz stało się moim codziennym nawykiem. Uwierzcie mi, ta z pozoru mała czynność może wywołać rewolucję w Waszym samopoczuciu - fizycznym, jak i psychicznym.

Jednym z najważniejszych składników owoców są związki chemiczne odkryte w 1913 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka - witaminy. Kolejną bardzo ważną rzeczą są minerały - nierozpuszczalne Jak pewnie wiecie, są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakich witamin (i w jakim celu) możemy sobie dostarczać poprzez spożywanie poszczególnych owoców?

Jabłka

Witamina C zawarta w jabłkach wspomaga odporność oraz uszczelnia naczynia krwionośne (przeciwdziała "pajączkom").  Z kolei potas wpływa pozytywnie na gospodarkę wodną w organizmie oraz na prawidłową pracę mięśni. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i pektyny jabłka świetnie oczyszczają organizm oraz wspomagają metabolizm, przez co są bardzo często uwzględniane w dietach oczyszczających i odchudzających. Pektyna zmniejsza również wchłanianie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałem.





Banany

Tak samo jak jabłka są bogatym źródłem potasu, zawierają również tryptofan - aminokwas uwalniający serotoninę, będącą hormonem szczęścia. Dzięki temu działają jako swoisty środek uspokajający. Z kolei żelazo wpływa na produkcję hemoglobiny, tym samym zapobiegając anemii.





Gruszki

Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie tarczycy. Są również bogatym źródłem boru, wspomagającego pracę szarych komórek i tym samym koncentrację. Jest on także składnikiem biorącym udział w zapobieganiu utraty wapnia z kości, chroniąc przed osteoporozą. Ponadto, gruszki zawierają stosunkowo dużo potasu, regulując pracę mięśni oraz pomagając w walce z nadciśnieniem.





Pomarańcze

Tak samo jak jabłka, pomarańcze są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, jako że jedna pomarańcza pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Ponadto zawierają potas regulujący pracę mięśni oraz ciśnienie.





No comments:

Post a Comment