2014/12/30

Greek salad / Sałatka grecka



I truly love winter, with all of those cozy reindeer sweaters, woolen socks, evenings spent on watching "Love Actually" and "The Holiday", with a cup of hot cocoa by your side. It is even better when wonderful, huge snowflakes start falling outside the windows. I have to admit, that even then, I sometimes feel the longing for a bit of summer in winter. That is when I prepare a total classic summer dish - a Greek salad, which reminds me of sun, heat, beach and that soothing sound of Mediterranean waves.


Ingredients

half of each:
iceberg lettuce
red pepper
cucumber
can of sweet corn
jar of black olives
package of feta cheese 
lemon
olive oil
red onion (optional)

and:
1 tomato
3-5 tbsp seeds (sunflower, pumpkin, sesame...)
1 tbsp oregano
1 tbsp bazil
1 tsp black pepper
1 tsp salt (optional)

Preparation

1. Rinse lettuce leaves, rip them and put in a large bowl.
2. Peel of a cucumber and red onion. Chop cucumber, pepper, onion and tomato and put them in the bowl.
3. Drain sweet corn and olives and add them to the bowl.
4. Prepare dressing: add all of the spices to olive oil, steer for a minute. Then add juice from half of a lemon (salt would not dissolve if lemon juice would be present). 
5. Roast seeds on a dry pan. Add them and dressing to the salad, mix everything. 
6. Dice feta cheese, stir gently not to destroy its structure. You can also add it directly on a plate.

Bon appetit!



Składniki

po połowie:
sałaty lodowej
czerwonej papryki
ogórka
puszki kukurydzy
słoika czarnych oliwek
opakowania sera feta
cytryny
czerwonej cebuli (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Opłukać sałatę, porwać i przełożyć do dużej miski.
2. Obrać ogórek i czerwoną cebulę. Pokroić razem z papryką i pomidorem (umytymi) i dodać do naczynia.
3. Odsączyć oliwki oraz kukurydzę, przełożyć do miski.
4. Przygotować sos: do oliwy dodać wszystkie przyprawy, wymieszać energicznie przez minutę. Następnie wlać wyciśnięty sok z cytryny (gdyby został dodany wcześniej sól nie rozpuściłaby się). Ponownie zamieszać.
5. Uprażyć nasiona na suchej patelni, dodać do sałatki wraz z sosem.
6. Ser feta pokroić w kostkę, przełożyć do miski i ostrożnie wymieszać w ten sposób, aby nie zniszczyć jego struktury. Można również dodać dopiero na talerzu, podczas podawania. 


Bon appetit!






No comments:

Post a Comment