2015/02/14

Vegetable soup with kale / Zupa jarzynowa z jarmużem


Ingredients

2 handfuls kale
2 sweet peppers
2 carrots
4 young potatoes
1 handful green peas (fresh, bean pod)
1 handful goji berries
allspice
bay leaf
salt
pepper

1 litre water
1 bouillon cube*


* I used the one with low amount of salt and without preservatives.


Preparation


1. Boil the water and dissolve the bouillon cube in it.
2. Wash vegetables. Cut peppers, skin carrots and scrub the potatoes and put them into boiling water, altogether with green peas and ripped kale. Add the spices and cook for another half an hour on slow heat. Add goji berries at the end of cooking.

I recommend to serve the soup with goat cheese, pumpkin or sunflower seeds or additional portion of hot pepper. 
Bon appetit!



Poruszona ilością nauki oraz moich prac maturalnych mama, przyrządziła mi ostatnio przepyszną, niezwykle rozgrzewającą zupę z jarmużem. Byłam pełna podziwu dla efektu jej starań, jako że powyższa jarzyna zagościła w naszej lodówce dopiero niedawno i nikt z domowników nie miał jeszcze okazji nabrać doświadczenia w jego przyrządzaniu. Jak się okazało - warto było spróbować! Jarmuż jest nie tylko ponadprzeciętnie zdrowy (zawiera mnóstwo błonnika, białka, a także witamin C i K, posiada także właściwości antynowotworowe), ale również naprawdę niezwykle smaczny oraz bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam!

Składniki

2 garści jarmużu
2 słodkie papryki
2 marchewki
4 młode ziemniaki
garść zielonego groszku (świeżego, w strąkach)
garść jagód goji
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz

litr wody
kostka bulionowa*


* Ja użyłam kostki bulionowej firmy Eden, o obniżonej zawartości soli i niezawierającej konserwantów.

Przygotowanie


1. Zagotować wodę, rozpuścić kostkę bulionową.
2. Warzywa umyć. Paprykę, obraną marchewkę i wyszorowane ziemniaczki (np. czystym zmywakiem do naczyń) pokroić, wrzucić do bulionu wraz z groszkiem. Jarmuż porwać i również dodać do zupy. Przyprawić i gotować na wolnym przez półgodziny. Pod koniec gotowania dodać jagody.

Polecam podawać z kozim serem, pestkami dyni lub słonecznika czy dodatkową porcją ostrej papryki. Smacznego!











6 comments:

  1. Lubię zupy z dużą ilością warzyw. Wasza wygląda przepysznie :( Niestety ostatnio jakoś nie mogę dostać jarmużu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ostatnio kupiłam 0.5 kg w Auchan Wola Park, myślę, że jeszcze jest :)

      Delete
  2. Jak dla mnie wygląda idealnie ;) I właśnie mi też ciężko ostatnio spotkać jarmuż..:/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jak mówiłam, polecam Auchan :) bardzo mi miło, że się podoba ;)

      / Klaudia

      Delete
  3. Wygląda bardzo pysznie. Koniecznie wypróbuje :)

    ReplyDelete