2014/11/09

Spelled bread with seeds / Chleb orkiszowy z ziarnami


Ingredients
(serving for three breads medium size)

100 grams of yeast
3 spoons of sugar
3 spoons of salt 
4 glasses of warm water
1 kilogram of spelled flour
1 glass of sunflower seeds
1 glass of pumpkin seeds
1 glass of flax seeds



Preparation 

1. Preheat the oven to 180 degrees.
2. Mix yeast with sugar till it will become runny.
3. Add 4 glasses of warm water.
4. Add flour, sugar, salt and all the seeds.
5. Mix the mixture with a wooden spoon or your hands.
6. Cover the mixture with a cloth and put in a warm place for a few minutes till it will grow.
7. Put baking paper into the drip pans then put the mixture inside.
8. Bake for one hour. After its baked immediately take the bread out of the drip pan and the baking paper.

You may wait till it cool down or eat warm with melting butter:)


Składniki
(ilość na trzy bochenki chleba średniego rozmiaru)

100 gramów drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki soli
4 szklanki ciepłej wody
1 kilogram mąki orkiszowej
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka siemienia lnianego

Przygotowanie

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
2. Wymieszaj drożdże z cukrem aż powstanie wodnista mikstura.
3. Dodaj 4 szklanki ciepłej wody
4. Dodaj mąkę, sól, cukier i ziarna.
5. Ciasto mieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub rąk. 
6. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na kilka minut aż do wyrośnięcia. 
7. Blachy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do nich ciasto.
8. Piecz przez godzinę. Po upieczeniu natychmiast wyjmij ciasto z foremki i papieru do pieczenia.

Można poczekać, aż chleb wystygnie albo spożywać na ciepło z roztapiającym się masełkiem :)












1 comment:

  1. Pychotka! Za pierwszym razem mi trochę nie wyszło, ale za drugim się w końcu udało! Wizualnie i smakowo idealny ! Zdrowiutki i smaczny chlebek, polecam :)

    ReplyDelete