Cutlets
2 cans of boiled chickpea
1/5 bunch of parsley tops
2 spoons of flaxseed
2 spoons of flaxseed
1 garlic clove
salt
pepper
flaxseed for coating
Sweet potatoes
3-4 sweet potatoes
half a package of dried thyme
olive oil
salt
pepper
Preparation
Kotleciki
2 puszki gotowanej na parze ciecierzycy
1/5 pęczka natki pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
siemie lniane na "panierkę"
Przygotowanie
pepper
Preparation
1. Put chickpea into a vessel and mix it until you receive even cream.
2. Add chopped parsley tops.
3. Add chopped/smashed garlic.
4. Add flaxseed and spices, then mix everything together.
5. Form roundish cutlets from the mass received, then crumb in flaxseed. Put the cutlets onto a baking sheet covered with baking paper (we used oiled foil).
6.Bake around around 30-40 min in 180 degrees, until the cutlets won't crumble when taken out.
7.Peel off sweet potatoes.
8.Cut the potatoes into halves, then into 3-4 pieces lengthwise. Put them onto a baking sheet.
9.Sprinkle the potatoes with thyme, salt and pepper. Bake for around 25 min in 180 degrees.
Put everything onto a plate, you can also decorate it with some parsley tops.
Składniki
Kotleciki
2 puszki gotowanej na parze ciecierzycy
1/5 pęczka natki pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
siemie lniane na "panierkę"
Bataty
3-4 bataty
0.5 opakawania suszonego tymianku
oliwa
sól
pieprz
3-4 bataty
0.5 opakawania suszonego tymianku
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie
1. Przełóż cieciorkę do naczynia i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodaj posiekaną pietruszkę.
3. Dodaj pokrojony/zmiażdżony czosnek.
4. Dodaj siemię lniane oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
5.
Formuj okrągłe kotleciki, na koniec obtaczając każdy w siemieniu
lnianym. Następnie układaj je na blasze zabezpieczonej papierem do
pieczenia (my użyłyśmy natłuszczonej folii aluminiowej).
6. Piecz przez ok. 30-40 min w 180 stopniach, aż kotleciki nie będą rozpadać się przy wyjmowaniu.
7. Obierz bataty.
8. Przekrój na połowy, następnie na 3-4 kawałki wzdłuż. Ułóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia.
9. Posyp ziemniaki tymiankiem, pieprzem i solą. Piecz przez ok. 25 min w 180 stopniach.
Wyłóż wszystko na talerz, możesz również udekorować natką.
Bon appétit!
Nie wygląda zbyt ładnie, ale chyba spróbuje zrobić :)
ReplyDeleteCo ?! wygląda znakomicie ! Jak możesz mówić że wygląda brzydko?!
Delete