Delicious, rich in vitamins and minerals black salad. Enjoy!
Ingredients
Ingredients
black rice
black beans
beetroot
Brussels sprouts
goat cheese
pumpkin seeds
flaxseed (or sesame) oil
dried thyme
black pepper
pinch of salt
black beans
beetroot
Brussels sprouts
goat cheese
pumpkin seeds
flaxseed (or sesame) oil
dried thyme
black pepper
pinch of salt
Preparation
1. Soak beans for 8-12 hours (e.g. for the night), then cook for 50-60 minutes and drain.
2. Roast the beetroot (ca. 1 h 15 min in 190 degrees).
3. Cook the rice (25-30 min).
4. Cook Brussels sprouts (10-15 min).
5. Chop the beetroot. Place all of the ingredients (instead of goat cheese) in a large pan (the one after boiling beans will be fine). Add oil and spices, mix everything together.
6. Serve with slices of goat cheese in the top. You can also decorate it with some spinach or rocket.
Enjoy!
Składniki
czarny ryż
czarna fasola
burak
brukselka
roladka kozia
roladka kozia
pestki dyni
olej lniany (lub sezamowy)
tymianek
pieprz czarny
szczypta soli
Przygotowanie
1. Namocz fasolę na 8-12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie ugotuj (50-60 minut) i odsącz z wody.
2. Upiecz buraka (ok. 1 godz. 15 min. w 190 stopniach).
3. Ugotuj ryż (25-30 minut).
4. Ugotuj brukselkę (10-15 minut).
5. Buraka pokrój. Wszystkie składniki przełóż do jednego garnka (np. tego z fasolą), dodaj olej lniany i przyprawy, wymieszaj.
6. Podawaj przyozdobiony plastrami koziego sera i zielonymi liśćmi szpinaku czy rukoli.
Smacznego!
Pysznie wygląda :) Bardzo lubię buraki i brukselki, więc sałatka dla mnie by była idealna :)
ReplyDeleteBardzo malowniczo wygląda :) Niestety nie przepadam za kozimi serami , ale myślę , że z dodatkiem zwykłego brie będzie równie dobrze smakowało:)
ReplyDeleteoczywiście, że tak, przepis można modyfikować - najważniejsze, żeby smakowało :)
DeleteJeszcze nigdy nie jadłam takiego dania, ale żeby je zrobić musiałabym zaopatrzyć się w czarny ryż i kozi ser;)
ReplyDelete