2015/02/13

Bezglutenowe, wegańskie, bezcukrowe ciasteczka walentynkowe


Walentynki nie mogą obejść się bez słodkości. Kto jednak powiedział, że muszą być one niezdrowe i tuczące? Przedstawiamy Wam autorski przepis jednej z nas, który - trzeba tutaj dodać - bez problemu nadaje się oczywiście również na inne okazje, a nawet na ich brak ;)

Składniki

1 szkl. płatków ryżowych
3/4 szkl. wiórków kokosowych
po 1 garści: migdałów, orzechów włoskich, rodzynek
1 banan
1-2 łyżki syropu daktylowego (wedle uznania)
1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowy, kokosowy)
po 1 łyżeczce: cynamonu i cukru z wanilią



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2. Orzechy pokroić lub rozkruszyć w dłoni, wymieszać z płatkami ryżowymi i wiórkami. Dodać cynamon i wanilię, wymieszać.
3. Banana rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników razem z olejem i syropem. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Na wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia blasze formować ciasteczka w kształcie serca - przy pomocy foremek.
5. Piec przez ok. 15 minut.


Smacznego!









Ciasteczka tak wszystkim zasmakowały, że powstały jeszcze w trzech kolejnych wariantach:




Oprócz powyższych słodkości, nie obyło się również bez kwiatów oraz walentynkowego lunchu - tym razem w Bistro Prosta Historia, przy ulicy Francuskiej.










3 comments:

  1. Wyglądają przepysznie :) Uwielbiam wszelkie ciastka wieloziarniste, a najbardziej takie z dodatkiem wiórek kokosowych ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. te są bardzo leciutkie - zawdzięczają to płatkom ryżowym :)

      Delete
  2. Są przeurocze :) I do tego taki fajny, zdrowy skład!

    ReplyDelete