2014/12/20

World's best and simplest brownie / Najlepsze i najprostsze brownie świata


It is not ONE OF the best cakes I have ever eaten. It is THE BEST cake I have ever eaten. Additionally, it so simple to make, that it is almost impossible to spoil it. Summing up: a perfect cake. Make it at least one, I am not joking. Although, frankly speaking, I do not think it will end just on one. 


Ingredients

cake batter
200 g dark chocolate
225 g butter
3 eggs
0.5 vanilla extract
275 g fine sugar 
135 g gluten-free flour*
0.25 tbs salt

frosting
200 g dark chocolate
1 tbsp butter
alternatively colourful sprinkles

Preparation

1. Preheat the oven to 160 degrees.
2. Break 200 g of chocolate and melt in a saucepan with butter. Don't heat up too much, take it off the cooker after melting.
3. In a separate bowl, whip eggs with sugar and vanilla .
4. Add the melted chocolate and combine with eggs and sugar mixture.
5. Add flour, salt and stir once again.
6. Put cake mixture into a baking tray 20x30 cm size coated with butter or covered with baking paper.
7. Place the tray in the oven and bake for 30-40 minutes, take it out and leave to cool down.
8. Melt 200 g of chocolate with 1 tbsp of butter in a saucepan, cover the cake with it, alternatively add the sprinkles.

Enjoy!




To nie jest JEDNO  z najlepszych ciast jakie jadłam. To jest NAJLEPSZE ciasto jakie jadłam. W dodatku jest tak proste, że właściwie nie da się go zepsuć. Podsumowując: ciasto idealne. Zróbcie chociaż raz, nie żartuję. Choć szczerze mówiąc myślę, że na jednym się nie skończy :)
Przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych - Kwestii Smaku - a znajdziecie go tutaj.

Składniki


na ciasto
200 g gorzkiej czekolady
225 g masła
3 jajka
0.5 łyżeczki aromatu waniliowego
275 g drobnego brązowego cukru
135 g mąki bezglutenowej*
0.25 łyżeczki soli

do dekoracji
200 g czekolady deserowej
łyżka masła
ewentualnie złote kulki lub inne ozdoby


Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
2. 200 g czekolady połamać i mieszając rozpuścić w rondelku razem z posiekanym masłem. Nie podgrzewać zbytnio masy, po rozpuszczeniu zdjąć z ognia.
3. Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszysto. 
4. Dodać masę czekoladową i miksować jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach, do uzyskania jednolitego koloru (można również wymieszać drewnianą łyżką).
5. Dodać mąkę, sól i ponownie wymieszać. 
6. Przełożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstawić do piekarnika, piec 30-40 min, odstawić do wystygnięcia.
8. W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem, polać ciasto, a następnie udekorować kulkami, posypką lub innymi produktami.


Smacznego!



































2 comments: